Nana Ashaa ;)

+facebook

+twitter

+the boss

+stuffs

+home

+exchange links



Disclaimer



Hayy! I'm Intan Rabiatul Natasha a blogger from Klang, Selangor. I'm sorry if i took so much time to keep updating my blog. Currently studying at Unimas :D ;)

P/S:I am now a degree student.





Social Networks


Hello-hello



They Are Hot




Lots of Thanks


I gain this template from This awesome girl. The header was made by me using the Photoshop CS4. I got the awesome font from Dafont and the awesome photo from WHI ;)




Makanan Punca Wajah Berjerawat?


Assalamualaikum and Hello!



Well, I tak pernah sesiapa pon kat dunia ni SAYANG JERAWAT kan? Of course lah ramai yang cakap BENCI JERAWAT. Hahaha! Lebih-lebih lagi dalam usia remaja ni, ada je jerawat nak tumbuh. Jerawat kan boleh mncacatkan penampilan kita, So, of course ramai yang cuba nak cari jalan untuk hapuskan jerawat termasuk lah dengan beli produk-produk kecantikan untuk hapuskan jerawat tu dari kita punya muka kan? Kan? Hhaha!

Tahukah anda? [Ayat Skema] bahawa makanan juga merupakan punca wajah kita berjerawat?
Tak tahu? Well, saya pon baru tahu Hehehe..
So, ini dia jenis-jenis makanan yang kita patut kurangkan pengambilannya untuk dapatkan kulit wajah yang lawa macam Erra Fazira hehehe..

Makanan yang bergoreng


Pengambilan lemak minyak yang tidak sihat, tubuh akan dipaksa untuk menggunakannya bagi membentuk sel kulit baru. Ini akan menyebabkan sel-sel kulit tidak berfungsi dengan baik. Dan akibatnya, jerawat dan penyakit kulit yang lain akan wujud.


Makanan yang tinggi kandungan gula


Gula akan menekan sistem kekebalan tubuh dan memberi kesan jangkitan bakteria yang merupakan salah satu sebab tumbuhnya jerawat. Gula juga boleh mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium yang menjadi mineral penting untuk kulit optimum.


Makanan yang Tinggi karbohidrat


Karbohidrat yang paling penting ialah glukosa, gula sederhana (monosakarida) yang dimetabolisme oleh hampir kesemua organisma. Semua karbohidrat akhirnya diubah menjadi glukosa, yang kemudian diubah menjadi glikogen untuk penyimpanan dalam tubuh. Perlu diketahui ialah tubuh manusia memerlukan hanya sejumlah tertentu glukosa agar berfungsi dengan baik. Sekiranya berlebihan, maka masalah kesihatan diabetes dan jerawat boleh berlaku.


Mungkin informasi ni betul, dan mungkin tidak, tapi apa yang I tahu, kita kena kurangkan makan kacang untuk pastika jerawat tak tumbuh. Yang tu maybe betul lah sebab I tengok kawan-kawan I yang lain pon amalkan semua tu. :D
apa-apa pon, jangan lupa amalkan pemakanan yang sihat okay? 

Bubye! :D

This info is useful? I got this from HER

Label:



xxNana Ashaxx



Older Post | Newer Post