Nana Ashaa ;)

+facebook

+twitter

+the boss

+stuffs

+home

+exchange links



Disclaimer



Hayy! I'm Intan Rabiatul Natasha a blogger from Klang, Selangor. I'm sorry if i took so much time to keep updating my blog. Currently studying at Unimas :D ;)

P/S:I am now a degree student.





Social Networks


Hello-hello



They Are Hot




Lots of Thanks


I gain this template from This awesome girl. The header was made by me using the Photoshop CS4. I got the awesome font from Dafont and the awesome photo from WHI ;)




Tutorial Buat Background


Assalamualaikum and Hello!


Heyya!! I'm back with Tutorial!! I buat tuto ni sebab I  nak balas pertanyaan cik adik manis ni.




Firstly, bukak Gimp2.



Click-------->New
and setup, nak kelebaran dan ketinggian berapa px yang korang nak.




Ni lah rupanya bila kita dah siap set ketinggian dan kelebarannya.



Then, kalau nak tukar warna, senang jee.. click kat Edit. Terletak bersebelahan dengan File.
But sebelum click edit tu, Click kat toolbox and tukar warna. Tak faham?? Tengok ni.





Then, click Edit---> Klik Fill Bg Color







And, ubah suai lah macam mana yang korang nak....

kalau nak buat stripes,

tengok kat toolbox, ada bentuk empat segi kan?



korang klik kat segi empat tu.


Then adjust kat background tu macam mana pon gaya yang korang nak
lepas adjust tu, korang boleh warnakan dengan brush. Jangan lupa ulang step tukar warna kat atas.



kalau dah puas hati, korang boleh lah save...

jangan lupa save dalam bentuk png ye?

Contoh: gambaraq.png

kalau dah puas hati, boleh lah edit ngan Photoscape..

kalau tak faham takpe.. nantiikan sambungannya... sebab I akan tunjuk macam mana nak mencantikkan background korang tu! ;)




ini hasilnya yang I buat kat Gimp and Photoscape :D

xxNana Ashaxx



Older Post | Newer Post